دانشکده تغذیه و علوم غذایی
سو هاضمه (دیس پپسی) نوعی اختلال گوارشی است؟
سو هاضمه (دیس پپسی) نوعی اختلال گوارشی است که در آن شخص توانایی گوارش غذای خود را از دست می دهد. سو هاضمه شامل ناراحتی یا درد مقاوم و نامشخص در بخش بالایی شکم می باشد. علل مختلفی باعث سو هاضمه میشوند، گاهی داشتن یک سبک زندگی نادرست باعث این عارضه شده و گاهی دارو یا بیماری خاصی این عارضه را ایجاد میکند.
بیماری های متعددی مثل زخم معده، التهاب معده، بیماری کیسه صفرا در ایجاد سو هاضمه نقش ایفا می کنند، علاوه بر این داشتن یک سبک زندگی نادرست مثل سریع غذا خوردن، مصرف غذاهای چرب و حجیم، مصرف نوشیدنی های گازدار، کافئینی و الکل دار، سیگار کشیدن و نداشتن فعالیت بدنی از سایر علل موثر در ایجاد سوهاضمه می باشند، همچنین مصرف برخی داروها مثل آسپرین، ناپروکسن، برخی آنتی بیوتیک ها، داروهای تیروئیدی و داروهای ضد بارداری خوراکی زمینه را برای ایجاد سو هاضمه مهیا می کنند.
سوهاضمه 40-20% جمعیت ایران را درگیر کرده و باعث کاهش کیفیت زندگی افراد شده است همچنین شیوع سو هاضمه در مردان بیشتر از زنان می باشد.
احساس سیری زود هنگام، احساس پری زیاد بعد از مصرف غذا، احساس ناراحتی و سوزش در قسمت بالای شکم و حالت تهوع از علائم سو هاضمه می باشند. داشتن یک برنامه غذایی سالم می تواند در کاهش این علائم بسیار کمک کننده باشد:
- مصرف غذا در وعده های متعدد و با حجم کم
- محدودیت در مصرف نوشیدنی های اسیدی و کافئینی
- استفاده از غلات سبوس دار
- استفاده از ماست های پروبیوتیک
- عدم مصرف غذاهای چرب و حجیم
- دراز نکشیدن بلافاصله بعد از غذا
- محدودیت در مصرف شکلات
- اجتناب از مصرف غذاهای پر ادویه/ف.نوروزی فرد
«زهرا مصلی نژاد» کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نظر دهید